Lilla huset på slätten

2015-08-01
07:35:32

Merarbete

Sista veckan på semestern har ägnats åt verandan. Ny dubbelfasad ytterpanel har vi satt upp. Specialgjorda trälister har kompletteratts eller bytts ut. Det är så roligt att se pappa göra egna stål till fräsen för att sedan få ut en kopia av en originallist i fräsen! Ren magi :-)
 
Någon gång har det satts fönsterbleck av plåt på verandans framsida. Säkert i all välmening, men ovanligt dumt. Blecken har nämligen hål som placerats OVANPÅ väggen så vattnet runnit rakt ner i väggen. Ytter- och innerpanel och reglar har rötskadats men värst är att pelarna i vissa fall förstörts till hälften ungefär. Så det fick åtgärdas genom att skrä av dem och förstärka med nytt virke. 
 
Dålig bild, glömde ta när det var på plats. Den inre delen med hål lutade också åt fel håll, det vill säga in under fönstret...
 
I och med allt detta tog vi också bort den lappade masoniten på golvet och jo då ett par äldre spontade brädor fanns men sen var det blandad kompott med skivmaterial som vi tog bort. Då visade det sig att själva konstruktionen inte var i gott skick alls och min gammelfarmors brors son hade gjort en signerad lagning som lämnade lite att önska. 
Det vänstra stödet är ruttet längst ned och det högra sviktar väldigt eftersom stödet bara finns på mitten. Efter att stuckit kofoten i 3 av fyra stockar som delvis pulveriserades så blev det mkt nytt! Men lite kul med signerade arbeten och lite finurlig justering då de någon gång varit tvungna att kapa 2 stockar. 
Så här kommer slutresultatet på ett långt inlägg, nu fattas "bara" inspektionsluckan", lister, målning och fönsterrenovering ;-)
 
Så bort med plåtbleck och dit med nya träunderstycken med en liten droppnäsa precis som på långsidorna.  
 
Men inget ont som inte för ngt gott med sig, eller? När vi nu fick upp golvet kunde vi dessutom komma in under huset på denna sidan. Då fann vi så klart (som det ofta är i äldre hus) att hallen saknar trossbotten. Efter att ha sågat av dymlingarna i en golvbräda ovanifrån kunde vi nu få ut den hel genom att jobba underifrån huset. Det vackra kilsågade golvet kan då förhoppningsvis få en trossbotten längre fram och originalgolvet  tillbakalagt! Merarbete.....